Διπολική Διαταραχή

Τι είναι η διπολική διαταραχή;

Η διπολική διαταραχή (ή μανιοκατάθλιψη) είναι μία από τις πιο σοβαρές ψυχικές παθήσεις της διάθεσης.

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από επεισόδια (φάσεις) μανίας και κατάθλιψης, καθώς επίσης και πολλές φορές ψυχωτικά συμπτώματα.

Κλινικά ακόμα και όταν ο ασθενής ειναι εκτός "επεισοδίου", το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η κατάθλιψη με σημαντικές διακυμάνσεις στη διάθεση (σκαμπανεβάσματα) κατά διαστήματα.

Η πορεία της ασθένειας χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια με περιόδους ανάκαμψης, εαν και όχι απαραίτητα πλήρους ανάρρωσης.

Πόσοι άνθρωποι πάσχουν;

Η συχνότητα της ασθένειας στο γενικό πληθυσμό είναι σχετικά μικρή (1%), αλλά πιο ελαφριές εκφάνσεις της, όπως η διπολική διαταραχή ΙΙ και η κυκλοθυμία, υπολογίζεται να έχουν πολύ υψηλότερη συχνότητα (5%). Εμφανίζεται το ίδιο συχνά σε άντρες και γυναίκες. Συνολικά δηλαδή πάσχουν γύρω στις 600.000 συνάνθρωποί μας στην Ελλάδα μόνο.

Η ύπαρξή της αυξάνει την πιθανότητα αυτοκτονίας κατά 20 φορές, με έναν στους τρεις διπολικούς ασθενείς να κάνει απόπειρα ή να αυτοκτονεί.

Τι την προκαλεί;

Τα αίτια της διπολικής διαταραχής παραμένουν άγνωστα αλλά τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό κληρονομικότητας.

Παρόλα αυτά, η εκδήλωση και η πορεία της ασθένειας επηρεάζεται έντονα από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες όπως στρεσσογόνα γεγονότα και καταστάσεις και τον τρόπο ζωής του κάθε ασθενή.

Πως θεραπεύεται;

Αν και ακόμα δεν υπάρχει τρόπος πλήρης θεραπείας, ψυχοφαρμακευτικές αγωγές με σταθεροποιητές διάθεσης (mood stabilisers) και αντιεπιληπτικά (anticonvulsants) σε συνδυασμό με σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους συμπεριφορικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Με την κατάλληλη αγωγή και χρόνια στήριξη, ασθενείς με διπολική διαταραχή μπορούν να έχουν μία καλή πορεία και να λειτουργούν ικανοποιητικά στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο.

Η συμβολή της μανιοκατάθλιψης στον καλλιτεχνικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο είναι πλέον κοινά αποδεκτό γεγονός.

είμαι σε κατάθλιψη αλλά είμαι ΕΔΟ!

“είμαι πεσμένη, δεν με ενδιαφέρει τίποτα, δεν έχω όρεξη,τρώω πολύ, χάνω βάρος, παίρνω κιλά, δεν μπορώ να κοιμηθώ, κοιμάμαι πολύ, δεν έχω ενέργεια, είμαι συνέχεια κουρασμένη, δεν μπορώ να συγκεντρωθώ, βρίσκομαι σε υπερδιέγερση, όλα γύρω μου πάνε αργά, φταίω για όλα, δεν πιστεύω στον εαυτό μου, θέλω να δώσω τέλος στη ζωή μου, δεν μπορώ να ζήσω και αναζητώ διέξοδο...”

είμαι σε μανία αλλά είμαι ΕΔΟ!

“είμαι ανεβασμένη, νοιώθω τρελή χαρά, είμαι θυμωμένη, είμαι η καλύτερη, είμαι Θεά, δεν θέλω να κοιμάμαι, μιλάω συνέχεια, δεν μπορώ να συγκεντρωθώ, η σκέψη μου τρέχει, έχω ατελείωτη ενέργεια, είμαι πολύ κοινωνική, είμαι υπερσεξουαλική, κάνω συνέχεια πράγματα, έχω μεγάλα σχέδια, δεν έχω ηθικούς φραγμούς, δεν καταλαβαίνω τι κάνω, πετάω, δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς...”

Ευχαριστούμε την ηθοποιό Ηλέκτρα Τσακαλία για την υποστηριξή της και την παραχώρηση των φωτογραφιών της.

edomilame

Διπολική Ψυχοεκπαίδευση

Για να μάθετε πιο πολλά για τη διπολική διαταραχή δείτε την ενημερωτική αρθρογραφία του ManioKatathlipsi.gr

Παράλληλα σας παρέχονται μία σειρά από ψυχομετρικά τεστ τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα πως είναι η διάθεση σας.

Τέλος έχουμε ετοιμάσει διεξοδικά ψυχοεκπαιδευτικά webinar τα οποία σας μαθαίνουν τη διπολική διαταραχή και τα σχετικά της θέματα.